JAGUARS SISTA BENSINDRIVNA SPORTBIL: F-TYPE ZP EDITION


·       Efter mer än 75 års tillverkning av sportbilar med förbränningsmotorer kommer Jaguar allt närmre målet att bli ett modernt helelektriskt lyxvarumärke.
·       F-TYPE ZP Edition, skapad av SV Bespoke och inspirerad av 60-talsikonen E-Type, blir den sista modellen med en kompressormatad V8 med 575 hk.
·       150 exemplar kommer att tillverkas under 2024 som är det sista tillverkningsåret av F-TYPE.
·       Specialutgåvan kommer att finnas i två specifikationer och kunder kan välja mellan de exklusiva exteriörfärgerna Oulton Blue eller Crystal Grey med kontrasterande interiör.
·       SV Bespoke-detaljer inkluderar handmålade racinginspirerade cirklar på framdörrarna, F-TYPE ZP Edition-märkning och unika tillverkningsplaketter numrerade från 1-150.

Onsdag 11 oktober 2023, Stockholm, Sverige – Jaguar firar slutet på tillverkningen av sportbilar med förbränningsmotorer genom att lansera exklusiva F-TYPE ZP Edition. Modellen tillverkas endast i 150 exemplar och har inspirerats av två ikoniska E-type-modeller från 1960-talet.  F-TYPE ZP Edition kommer med en kompressormatad V8 med 575 hk samt skräddarsydda interiör- och exteriördetaljer som utformats av SV Bespoke-designteamet.


Rawdon Glover, VD för Jaguar: ”När Jaguar påbörjar den modigaste förvandlingen i företagets historia, för att bli ett modernt helelektriskt lyxvarumärke 2025, är detta en enastående hyllning till Jaguars förflutna som tillverkare av sportbilar med förbränningsmotor.


F-TYPE har fängslat sportbilsförare i mer än ett decennium, precis som E-Type gjorde fem decennier tidigare. ZP Edition är den ultimata hyllningen till denna tradition och ansluter sig till en fantastisk serie av historiska samlarutgåvor, inklusive 2015 Project 7 och 2020 Heritage 60 Edition.”


F-TYPE ZP Edition finns i två olika färger som påminner om de första racingvinnande "Project ZP" E-type-modellerna som presenterades kort efter lanseringen av den första E-type-modellen 1961: Oulton Blue Gloss-lack med Mars Red och Ebony duotone läderinredning, eller Crystal Grey Gloss-lack med Navy Blue och Ebony duotone läderinredning. 


Båda specialutgåvorna har handmålade racinginspirerande cirklar i glansig porslinsvit färg på dörrarna samt grillinfattningar i samma vita färg. Ingen av dessa exteriörfärger har tidigare erbjudits för F-TYPE. Färgerna matchar dem som framställdes för de sju par E-type Project ZP Collection-bilarna som Jaguar Classic lanserade tidigare i år.


Unik interiör med horisontella stolsränder plus exteriördetaljer och bromsok i Gloss Black kompletteras av exklusiva F-TYPE ZP Edition-märkningar på stötfångarna, 20-tums smidda aluminiumfälgar, instegslister och instrumentbräda i Gloss Black. Varje enskild modell har en tillverkningsplakett numrerad från 1-150.


2013 fick F-TYPE utmärkelsen World Car Design of the Year och har sedan dess fortsatt att sätta standarden för verkligt engagerande och förarfokuserade sportbilar med ett distinkt V8-ljud. Avgasljudet är så ikoniskt att det har arkiverats på ett flertal institutioner, bland annat Storbritanniens nationalbibliotek The British Library.


F-TYPE ZP Edition finns tillgänglig både som coupé och cabriolet. Med 575 hk, 700 Nm vridmoment och intelligent fyrhjulsdrift är prestandan exceptionell på alla underlag och i alla väder: 0-100 km/h tar så lite som 3,5 sekunder, medan toppfarten är elektroniskt begränsad till 186 km/h.