SÅ GICK DET I FÖRSÄSONGSTESTERNA INFÖR FORMEL E 2023

Jaguar TCS Racing har i veckan avslutat de officiella försäsongstesterna inför ABB FIA Formel E-världsmästerskapet 2023 i den nya Jaguar I-TYPE 6. På racingbanan Circuit Ricardo Tormo i Spanien satte förarna Mitch Evans och Sam Bird den nya Gen3-racerbilen på prov under fem dagars testkörning.

Med mindre än en månad kvar till säsongsstarten i Mexico City gjorde Jaguar I-TYPE 6 debut på racingbanan och förarna visade upp sina individuella bilar med ny distinkt design.

Under de åtta testomgångarna samlade Jaguar TCS Racing-teamet in en mängd lärdomar från den nya lättare, snabbare och effektivare tävlingsbilen. Då bilen utrustats med en främre drivlina, nya däck och mer regenerativ bromskapacitet än någonsin tidigare var testerna en värdefull möjlighet för teamet att förstå racerbilen bättre samt optimera inställningarna.

Tack vare att förarna för Jaguar TCS Racing-teamet är samma som förra tävlingssäsongen kunde den erfarna duon koncentrera sig på att lära känna den nya bilen. Under de fem testdagarna körde förarna över 1 500 kilometer, vilket motsvarar sträckan från Gaydon i Storbritannien, Jaguar TCS Racings hemort, till Monaco.Den nyzeeländska föraren Mitch Evans slutade på en tredjeplats i både det tredje fria träningspasset och kvalet. I den femte testomgången körde Mitch och Sam till sig den första och andra snabbaste varvtiden totalt med den nya maxeffekt på 300 kW.

James Barclay, teamchef för Jaguar TCS Racing: "Den här testveckan markerar säsongsstarten för alla team i ABB FIA Formel E-världsmästerskapet 2023. Det har varit skönt att återvända till Valencia och testköra våra Jaguar I-TYPE 6-racerbilar för första gången tillsammans med alla andra team och se var samtliga står ur ett prestandaperspektiv. Gen3-bilen representerar ett stort steg framåt inom teknik och elektrifiering. Testning är alltid en värdefull process och vi tar med oss många lärdomar från den här veckan. Det har varit viktigare än någonsin att förstå den helt nya Gen3-bilen och åtgärda eventuella problem. Viktigt är dock att vi har sett lovande prestanda och effektivitet och kommer att fortsätta att fokusera på våra förberedelser inför det första loppet i Mexico City i januari."


Mitch Evans, Jaguar TCS Racing-förare nummer 9: "Vi har varit konkurrenskraftiga under testomgångarna och även under kvalsimuleringen, vilket är positivt. Att kvalificera sig är nyckeln till framgång i Formel E så att vara bland de främsta i gruppen ger mig självförtroende. Tekniskt sett är Gen3-racerbilen mer komplex, men som team har vi lärt oss mycket den här veckan och hoppas att vi ska prestera bra i Mexiko om en månad."

Sam Bird, Jaguar TCS Racing-förare nummer 10: "Jag har njutit av att upptäcka alla de nya aspekterna med vår Jaguar I-TYPE 6 på banan den här veckan. Jag har antagit utmaningen med allt från de nya systemen och kontrollerna till Hankook-däcken. Jag ser fram emot att vara tillbaka i Mexico City i januari och tillämpa dessa lärdomar i mitt första lopp för säsongen."

Jaguar TCS Racing kommer att tävla i Mexico City den 14 januari i det första loppet av 16 i ABB FIA Formel E-världsmästerskapet 2023.