JAGUAR I-TYPE 6 VINNER PRISET ÅRETS
E-RACINGBIL PÅ GQ AWARDS

Jaguar I-TYPE 6, den helelektriska tävlingsbilen som utvecklats av Jaguar TCS Racing, har vunnit priset eRacing Car of the Year vid GQ Car of the Year Awards 2023. Racerbilen utnämndes till den prestigefyllda titeln under en ceremoni i London som arrangerades av GQ, en av världens ledande livsstilsmagasin för män, efter att ha imponerat på juryn med sina många starka kvaliteter.

I-TYPE 6 är Jaguars mest avancerade och effektiva helelektriska tävlingsbil hittills, designad och konstruerad speciellt för ABB FIA Formel E-världsmästerskapet 2023. En prestigefylld tävling där flera kända biltillverkare deltar i dramatiska elbilsrace i några av världens mest ikoniska storstäder. I-TYPE 6 är den tredje generationens tävlingsbil och sätter en ny standard tack vare att den är 50 kg lättare och 100 kW kraftfullare än sina föregångare, samt har en topphastighet på cirka 321 km/h.

Jaguar TCS Racing presenterade sin nya tävlingsbil samt visuella identitet vid en lansering i London i november förra året. Den nya, distinkta looken har en fascinerande färgpalett som består av kolsvart, satinvitt och sofistikerade guldaccenter. Teamets två tävlingsbilar har en asymmetrisk design vilket resulterar i att förarna Mitch Evans och Sam Bird kör varsin unik bil.

Under världsmästerskapets gång kommer I-TYPE 6 att fungera som en testbädd. Alla viktiga lärdomar om den banbrytande elektriska drivlinan stöttar både den framtida elbilsproduktionen samt Jaguars förvandling mot att bli ett helt elektriskt, modernt premiumvarumärke år 2025. Att tävla i världens enda helelektriska racingserie med världens mest hållbara tävlingsbil är helt i linje med Jaguar Land Rovers Reimagine-strategi, där målet är att senast 2039 släppa ut noll avgasutsläpp samt uppnå koldioxidneutralitet i hela leveranskedjan, produkterna och verksamheten.

Efter loppen i Mexico City, Diriyah, Hyderabad och Kapstaden ligger Jaguar TCS Racing för närvarande på sjätte plats i den totala teamtabellen. De största framgångarna hittills är en pallplats samt en extra poäng för snabbast varvtid.

James Barclay, teamchef för Jaguar TCS Racing: "Vi är oerhört stolta över att Jaguar I-TYPE 6 har fått den här prestigefyllda titeln vid GQ Car of the Year Awards. Det är inte bara vår mest kraftfulla tävlingsbil hittills utan också den mest effektiva. Den sätter en ny standard som världens första koldioxidneutrala tävlingsbil i världens första koldioxidneutrala motorsport. Jaguar I-TYPE 6 gör det möjligt för oss att skapa förändring och innovation som flyttar fram gränserna. Bilen är en testbädd och vi delar kontinuerligt med oss av våra lärdomar internt för att gynna den framtida utvecklingen av elbilar för vardagskörning. Vi är också stolta över teamets nya sofistikerade look med de svarta, vita och guldfärgade accenterna som kompletteras av en unik asymmetrisk design, vilket innebär att våra förare kör varsin individuell Jaguar I-TYPE 6 som inte liknar någon annan."

GQ säger: "Den nya tredje generationens Jaguar TCS Racing-bil är inte bara den snabbaste som serien någonsin har skådat med en topphastighet på cirka 321 km/h, utan den är också lättare, effektivare och kan laddas ultrasnabbt. Ännu viktigare är att Formel E fortsätter att bibehålla sitt åtagande om ett koldioxidneutralt klimatavtryck. Gen3-bilen är också den första som är anpassad till "livscykeltänkandet" – en hållbarhetsstrategi med syfte att återvinna däck, trasiga delar och gamla battericeller i så stor utsträckning som möjligt."

Den sjätte omgången av ABB FIA Formel E-världsmästerskapet äger rum i Sao Paulo lördagen den 25 mars.