F-PACE 90TH ANNIVERSARY EDITION FIRAR NIO ÅRTIONDEN AV INNOVATION FRÅN JAGUAR

Gaydon, Storbritannien – 16 maj 2024


Jaguar firar 90 år av banbrytande design, prestanda och innovation när de nu närmar sig en helt elektrisk framtid, med en ny specialutgåva av en av varumärkets mest framgångsrika modeller – lyxsuven F-PACE.


Den sista versionen av F-PACE, 90th Anniversary Edition (tillgänglig på alla modeller utom 400SPORT och SVR), har subtila emblem, R-Dynamics hintar och flertalet alternativ till tillval, inklusive diamantsvarvade aluminiumfälgar, tonade rutor, panoramatak och 3D surround-kamerateknik. Inuti skapar stödjande sportstolar med kontrastsömmar, innertak i ebony och inredning av aluminium en lyxig miljö. Specifikationerna kan variera beroende på marknad. 


Kunder kan välja mellan S-, SE- och HSE-specifikationer med ett urval av motorer – inklusive mildhybrid och plug-in elhybrid. Den sistnämnda erbjuder upp till 64 km** (WLTP) av helelektrisk räckvidd och snabbladdning via DC (50kW), vilket möjlligör laddning 0-80% på så lite som 30 minuter.

På toppen av F-PACE-serien finner vi SVR 575 Edition en hyllning till förbränningsmotorn med sin kraftfulla kompressormatade V8 vilken ger en episk prestanda och – tack vare dess Variable Valve Active Exhaust – ett soundtrack att matcha. För F-PACE SVR står prestandan i centrum, driven av Jaguars karaktärsfulla 5.0-liters kompressormatade V8. SVR 575 Edition, med sin effektökning på 25 hk till 575 hk, gör den till den mest kraftfulla F-PACE någonsin tillverkad, vilket ger en unik mix av prestanda och spänning. Med ett vridmoment på 700 Nm kan den accelerera från 0-100 km/h på bara 3.8 sekunder.


SVR 75 Edition drar nytta av en unik SVR-kaross med en prestandaoptimerad främre stötfångare, Black Exterior Pack och SVR bakre stötfångare med svarta detaljer. SVR 575 Edition har också 22-tums smidda lättmetallfälgar med Diamond Turned finish och Satin Technical Grey-kontrast.


Inuti ger prestandasäten i mockaklädsel och Windsor-läder – uppvärmda och kylda med 14-vägs elektriskt justering – taktil komfort, semi-anilinläder är också tillgängligt.  SVR-emblem pryder ratten, medan den fasade aluminiumen är unik för SVR-modeller.

90 år av innovation från Jaguar

Bakom F-PACE 90th Anniversary Edition finns en historia som spänner sig över nio årtionden (1935 till 2025), en historia av ledarskap inom fordonsindustrin. Bilen intar en anmärkningsvärd plats i Jaguars arv som den första SUV:en någonsin tillverkad av varumärket, tillsammans med en anmärkningsvärd linje av fordon och innovationer. Jaguars pionjäranda kan spåras tillbaka till 1930-talet, och accelererade på 1940-talet med utvecklingen av XK-motorn som skulle leva kvar i produktion i hela 40 år och vara ryggraden i en rad motorsportsframgångar.


Jaguars första sportbil var en tvåsitsig roadster med oöverträffad förfining och komfort. De första 240 bilarna hade en handgjord aluminiumkaross och innehöll företagets helt nya, 160 hk 3.4-liters, sexcylindrig XK-motor med dubbla överliggande kamaxlar. XK120:s topphastighet på 193 km/h gjorde den till världens snabbaste produktionsbil. För att bevisa detta körde Jaguar bilen på en avstängd motorväg i Jabbke, Belgien – och nådde upp till en hastighet av 202 km/h. Segrar i de alpina rallyna 1951 och 1952 var bland XK120:s många motorsportsframgångar.


1951 blev C-type den första Jaguar att vinna 24 Hours of Le Mans, på sitt första försök – och samtidigt slå rekord för uppnådd distans och medelhastighet. Efter segern i Le Mans utvecklade Jaguars ingenjörer en banbrytande skivbromsteknik i samarbete med Dunlop. I Reims 1952 blev C-type det första fordonet med skivbromsar som vann en internationell tävling. Ett av världens mest ikoniska fordon, Jaguar E-type, avtäcktes 1961 och satte nya standarder för fordonsdesign och prestanda.


Mer än 70 000 tillverkades under 14 år. Den ikoniska designen erbjöds som en tvåsitsig roadster eller kupé och var ett resultat av en besatthet av aerodynamik. Med en version av XK-motorn med 265 hk 3.8-liters och tredubbla förgasare, klarade den 0-100 km/h på 6,9 sekunder. 1964 ökades XK:s slagvolym till 4.2 liter, och 1966 anslöt sig en 2+2 kupé till sortimentet.


I serie 3-form blev E-type den första Jaguar som använde den nya 5.3-liters V12:an helt i aluminium, som erbjöd 272hk och satte nya riktmärken för smidighet och förfining. En annan Jaguar som tagit titeln som världens snabbaste fordon är XJ220. XJ220 började tillverkas 1992 och konstruerades med en avancerad chassi av aluminium, vilket ger både enorm styrka och låg vikt, bara 1 470 kg. Med en testhastighet på 342 km/h 1991 är den fortfarande den snabbaste produktionsbilen från Jaguar någonsin. Den fenomenala 5.0-liters V8-motorn lanserades 2009 och ersatte den mycket framgångsrika 4.2-liters Jaguar V8-motorn.


Likt sin föregångare, erbjöds bland annat 32-ventils kompressormatade versioner helt i aluminium – i ett antal Jaguar fordon – och erbjöd kraft med större vridmoment och större förfining. Denna motor har varit med i F-TYPE sedan 2021 och i F-PACE SVR sedan 2018. Banbrytande ingenjörskonst fortsatte när Jaguar 2018 introducerade ett av världens första elfordon i premiumkategorin – I-PACE.


Med skräddarsydd EV-aluminiumarkitektur är det Jaguars mest vridstyva struktur hittills, med 50:50 viktfördelning och dubbla Jaguar-designade motorer som levererar 400 hk och 696 Nm. Sedan lanseringen har I-PACE tagit emot mer än 90 utmärkelser inklusive en aldrig tidigare skådad, tredubbla priser, vid 2019 års World Car of the Year Awards: vinnare av World Car Design of the Year, World Green Car och World Car of the Year, såväl som European Car of the Year 2019. Från 2025 kommer Jaguar att förvandlas till ett helt elektriskt lyxvarumärke, med unikt uttrycksfulla fordon som definieras av banbrytande teknologier och visionär design.


Rawdon Glover, Managing Director, Jaguar, säger:

“F-PACE har givit oss nya kunder till varumärket och erbjudit ett urval av modeller från den effektiva plug-in elhybriden till den högpresterande F-PACE SVR. Med sin inneboende kvalitet och ledarskap inom design har den glatt våra kunder globalt. När vi förbereder oss för en helelektrisk framtid är 90th Anniversary Edition en passande hyllning till nio decennier av banbrytande design, prestanda och innovation.”


Både F-PACE 90th Anniversary Edition och SVR 575 Edition kommer att vara tillgängliga att beställa från och med den 16 maj 2024 på www.jaguar.com 

**Räckviddsiffror för EV är kombinerad EU – WLTP (TEL).

Notering: EV-räckviddssiffrorna baseras på produktionsfordon över en standardiserad rutt. Den uppnådda räckvidden kommer att variera beroende på fordonets och batteriets tillstånd, faktiska rutt, miljö och körstil. De angivna siffrorna är resultatet av officiella tillverkartester i enlighet med EU-lagstiftning. Endast i jämförelsesyfte. Verkliga siffror kan skilja sig åt. CO2, bränsleekonomi, energiförbrukning och räckviddssiffror kan variera beroende på faktorer som körstil, miljöförhållanden, last, hjulmontering och monterade tillbehör.