SMAKFULLA
SVEALAND

Styr kosan till Svealand och upptäck allt från vild natur och blåa sjöar till mängder av kulturella och smakrika sevärdheter. Vart bär det av?

VÄCK SINNENA MITTEMELLAN

Gillar du tvära kast? Då ska du styra kosan mot mångsidiga Sveland. Här finns mängder med guldkorn för dig som gärna njuter
av historia, konst, arkitektur och pampiga slott under bilhemestern. Vi har listat våra topp 5 resmål här nedan – och på kartan hittar du ännu fler.

Millesgården
Elfviks Gård
Bergs slussar
Vadstena slott
Flygvapenmuseum

HITTA FLER RESMÅL

På kartan hittar du massor av tips på sevärdheter och smultronställen i Sveland som du kan krydda din bilhemester med.
Har du ett tips som borde vara med? Skriv till oss på [email protected] eller tagga ditt resmål på sociala medier med #JaguarSommar

Selma Spa


I Sunne kan du besöka ett av Sveriges största spahotell med fokus på välbefinnande och återhämtning genom aktiviteter, avkoppling, behandlingar och säsongsbetonad mat. Här kan du njuta av både inomhus- och utomhuspooler, bastu och en mängd olika berikande spabehandlingar.


HITTA DIT

Klässbols Linneväveri


Ta en paus och upplev genuint hantverk! På Klässbols Linneväveri har det vävts i över hundra år och du kan gå på en guidad tur, se tillverkningen på nära håll samt handla produkter som årets Nobelduk, servetter, sänglinne, gardiner och mycket mer.


HITTA DIT

Waldemarsudde


Spana in Prins Eugens före detta hem! Slottet har förvandlats till ett populärt konstmuseum där du kan ta del av prinsens samling av nordisk sekelskifteskonst, en blomster- och skulpturprydd trädgård samt tillfälliga utställningar.


HITTA DIT

Biskopsuddens Marina


En levande mötesplats på natursköna Djurgården med anor från början av 1900-talet, då Kungliga Svenska Segel Sällskapet, anlade sin hamn här. Njut av storslagen utsikt över Stockholms inlopp, vackra båtar och en bensträckare i solen.


HITTA DIT

Café Ekorren


En historisk oas och ett perfekt stopp för en fika, lunch eller svalkande glass. Det pittoreska trähuset byggdes 1897 till Stockholmsutställningen med flyttades och har stått på Biskopsudden i över 100 år. Takets vindflygel pryds av en ekorre, därav namnet.


HITTA DIT

Nordiska museet


Konst och historia väntar på Nordiska museet. En storlagen nyrenässans-byggnad som genom uppvisandet av kläder, folkkonst, fotografier, möblerade rum, smycken, glas och porslin med mera, berättar om livet i Norden under de senaste 500 åren.


HITTA DIT

Lidingöloppsspåret


Ta en bensträckare och insup hav, ängar, skog, stränder och arkitektur längs Lidingöloppsspåret. Här finns flera olika motionsspår där det längsta är 30 km och det kortaste 1,7 km.


HITTA DIT

Café Vattenverket


Ta en styrketår på café Vattenverket mitt i naturreservatet Kottlasjön. Här finns eget stenugnsbageri som förser cafét med godsaker både till fika och lunch. Köp med något gott eller sitt ner inne, i trädgården eller på sjöterrasen.


HITTA DIT

Wallenbergs attachéväska


I Kappsta naturreservat väntar en bronsskulptur föreställande en portfölj med Raoul Wallenbergs initialer. Raoul föddes på Lidingö 1912 och spenderade somrarna i hans morföräldrars hus i Kappsta. De svensk-ungerska konstnärerna Ulla och Gustaf Kraitz står bakom verket.


HITTA DIT

Ellery beach Hotel


Beläget längst ut på Elfviks udde ligger tillflyktsorten Ellery Beach Hotel. Här kan du äta medelhavsinspirerad mat, njuta av uppvärmda pooler, olika skönhetsbehandlingar och aktiviteter som padel, rodd och mountainbike. Stanna en stund eller flera dagar.


HITTA DIT

Långängens Gård


Om du inte kan få nog av lantlig och historisk idyll ska du bege dig till Långängens Gård, som härstammar från 1700-talet. Njut av intilliggande åkrar, ängar och betesmarker och närhet till både naturreservat, café och restaurang.


HITTA DIT

Skogssjöområdet


Skogssjöområdet är ett välbesökt friluftsområde och naturreservat i Mjölby – perfekt för en stunds vandring i ett häftigt landskap som skulpterats av inlandsisen. Här kan du även bada, campa, fiska och ta en fika i det sommaröppna caféet.


HITTA DIT