OM JAGUAR

OM JAGUAR

KVALITET, DRIFTSÄKERHET OCH TILLFÖRLITLIGHET


Jaguar-bilarna byggs på den toppmoderna produktionsanläggningen i Castle Bromwich. Här finns otrolig hantverksskicklighet, här finns hundratals högteknologiska robotar och maskiner i mångmiljonerpundklassen som arbetar synkroniserat med tusentals fantastiskt kunniga arbetare. Och det vilar på Grant McPherson, driftchef på anläggningen, att varje bil blir perfekt.


”Jaguar har alltid känts igen genom fantastisk ingenjörskonst och vacker design”, säger Grant, ”vår uppgift är att förmedla teamets designmål, varje gång i varje bil. Det är vår uppgift att uppfylla stränga specifikationer och för mig är kvalitet förmågan att gång efter gång uppnå denna specifikation. Det är den typ av detaljnoggrannhet som vi ingjuter här. Vi bygger lyxbilar.”Unika bilar, på beställning.

Varje Jaguar görs på beställning, vilket innebär att varje bil som finns i produktionen har en ägare som väntar på sin bil. Och det är detta arv av handgjord tillverkningsprocess som stödjer Jaguars fantastiska resultat.


”Det handlar om överraskning och glädje”, säger Grant. ”Jag vill att alla bilförare ska kunna sätta sig i sin nya Jaguar och få uppleva denna fantastiska känsla. Vi strävar efter att överträffa kundernas förväntningar. Jaguar har fantastiska produkter med ikonisk design och vi tar vårt arbete på största allvar. "Genomgående kvalitet.

I praktiken innebär denna detaljnoggrannhet att varje bil kontrolleras konstant på sin resa genom anläggningen. Exempelvis vid tillverkningen av varje XJ – från början som en aluminiumplåt till den rullar av bandet som lyxbil – genomgår bilarna tusentals precisionsprocesser och kvalitetskontroller. I de sällsynta fall som en bil visar sig vara annat än perfekt i slutet av processen får den inte fortsätta förrän problemet åtgärdats, kontrollerats, dubbelkontrollerats och bedömts vara perfekt. ”Allt handlar om att vara helt fokuserad på vad det är vi arbetar med. Vi bygger premiumbilar”, säger Grant. ”Vi bygger Jaguarer.”


I slutet av processen tar sig speciella inspektörer an varje enskild bil, kontrollerar att allt fungerar, att det inte finns några skador och att varje bil har byggts efter och uppfyller Jaguars kvalitetskrav.Jaguar levererar i J.D. Power and Associates APEAL-studie.

Det är denna detaljnoggrannhet som ligger till grund för att Jaguar utsetts till "Främsta biltillverkare" i What Car? J.D. Power-undersökning 2012.


Studien ”UK Vehicle Ownership Satisfaction” baserades på en utvärdering med nästan 18 000 bilägare, efter att man ägt bilen i genomsnitt två år. Man fick betygsätta alla aspekter av bilägandet, från prestanda, design och komfort till kvalitet, tillförlitlighet, ägandekostnad, ekonomi och belåtenhet med återförsäljarservice.


”Detta är en fantastisk hyllning till alla som arbetar på Jaguar,” skrev chefredaktören för What Car? Chas Hallett. ”Undersökningen visar att kunderna är mycket nöjda med sina Jaguarer och det är en otroligt viktig bedrift för alla biltillverkare.”