ELBIL – VANLIGA FRÅGOR

HITTAR DU INTE SVARET PÅ DIN FRÅGA? VÄND DIG TILL EN ELBILSSPECIALIST.

KAMPANJPRISER
Är Jaguar I-PACE din drömbil? Ta del av alla aktuella erbjudanden här.
FLEET & BUSINESS
Drömmer du om att köra Range Rover Sport i jobbet? Se alla erbjudanden här.
FÅ EN OFFERT
Skräddarsytt erbjudande på I-PACE.
BOKA PROVKÖRNING
Boka provkörning hos din närmsta återförsäljare.
ELFORDON
VILKA ÄR DE STÖRSTA FÖRDELARNA MED ATT ÄGA EN ELBIL (EV)?

Största fördelen är körglädjen. Elbilar innebär en rymligare och elegantare bil samt fördelen med att kunna ladda bilen hemma.

I takt med att elförsörjningen i allt större utsträckning kommer från förnybara resurser erbjuder elbilar även miljöfördelar jämfört med förbränningsmotorer. Och eftersom de producerar noll utsläpp bidrar elbilar också till mindre luftföroreningar.

Detta och andra fördelar är något som lokala och nationella myndigheter erkänner i allt högre utsträckning. En rad incitament finns tillgängliga för att uppmuntra förare att välja elbil. Mer information finns på sidan Incitament för elbil

VILKEN TYP AV ELBIL ÄR I-PACE?

I-PACE är en batteridriven elbil (BEV), vilket betyder att den inte har någon förbränningsmotor. I stället för att bränsle (bensin eller diesel) förbränns, kommer kraften från två elmotorer i form av elektricitet som lagras i ett uppladdningsbart batteri.

Andra typer av elbilar är hybridelbilar (HEV) och laddhybridbilar (PHEV). Med detta avses fordon som kombinerar en förbränningsmotor med en elmotor.

Elhybridfordon (HEV) har oftast ett litet batteri som laddas av motorn genom regenererande bromsning. De har mycket liten räckvidd vid ren eldrift

Ett laddhybridfordon (PHEV) kan även laddas i en extern elkälla. PHEV-fordon har normalt ett större batteri och större räckvidd än HEV-fordon.

FINNS DET NACKDELAR MED ATT ÄGA EN ELBIL?

Elbilarnas räckvidd (avståndet som de kan köras innan batteriet måste laddas igen) har länge varit ett bekymmer, något som har gett upphov till begreppet ”räckviddsångest”. Men den senaste utvecklingen inom batteritekniken innebär att bilar som I-PACE nu utgör ett realistiskt alternativ för de flesta. Många kommer att upptäcka att de bara behöver ladda I-PACE en gång i veckan.

Vid långkörning kan det behövas ett stopp för att ladda batteriet. Det kan kräva viss planering i förväg, men det blir allt lättare i takt med att offentliga laddningsnätverk byggs ut och effektivare snabbladdare installeras.

KLARAR ELNÄTET DET STIGANDE ANTALET ELBILAR?

Biltillverkare samarbetar med myndigheter och energileverantörer för att säkerställa att en tilltagande användning av elbilar inte ska vålla problem för elnäten.

VAR HITTAR JAG MER INFORMATION OM ELBILAR (EV)?

Varje Jaguar-återförsäljare har en EV-specialist som kan besvara alla dina frågor om I-PACE och om elbilar i allmänhet.

Alternativt kan du ställa en fråga till en av våra EV-specialister via webbformuläret nedan.

RÄCKVIDD
VILKA FAKTORER PÅVERKAR RÄCKVIDDEN?

Räckvidden kan påverkas av en rad faktorer, bland annat yttertemperaturen, användning av uppvärmnings- eller kylningssystem samt i vilken hastighet du kör. Du kan ta reda på mer och räkna på vilka effekter dessa faktorer får på I-PACE räckvidd med hjälp av vår räckviddsberäknare på sidan Range & Charging på vår webbsida.

ÄR DEN BERÄKNADE RÄCKVIDDEN I BILEN KORREKT?

Beräknad räckvidd för I-PACE ska vara exakt. Elmotorns styrenhet utför beräkningar baserat på din aktuella körstil och ett snitt på de senast körda 80 milen. Navigationssystemet hjälper till att fastställa räckvidden genom att inkludera data om topografi och hastighetsgränser för vald resväg.

STANNAR BILEN OM BATTERIET SKULLE LADDAS UR?

I-PACE har ett batterihanteringssystem som tillhandahåller energiinformation om den avtagande räckvidden. Eco-läget aktiveras i fall där det bedömer att bilens räckvidd kan utökas genom att identifiera fordonssystem som kan stängas av så som klimatreglering och uppvärmd vindruta. Men om bilen stannar erbjuder vi de tre första åren gratis bärgning till närmaste laddstation med Jaguar Care.

MINSKAR RÄCKVIDDEN OM JAG KÖR MED TÄND BELYSNING?

I-PACE har LED-strålkastare som är otroligt energieffektiva. Om du kör med belysningen tänd gör det därför ingen större skillnad för bilens räckvidd.

BATTERI
VAD MENAS MED KILOWATTIMME (KWH)?

Kilowattimmar är ett mått på hur mycket energi som kan lagras i ett batteri. För ett givet fordon kommer ett batteri med större kapacitet – fler kWh – att innebära större räckvidd och/eller högre prestanda.

HUR MYCKET VÄGER BATTERIET?

Batterienheten väger 613 kg.

KAN BATTERIET BÖRJA BRINNA?

I-PACE batteri kan endast börja brinna genom felaktig användning eller åverkan från utsidan. Elbilsbatterier är mindre brandfarliga än bensin eller diesel och rymmer sofistikerade säkerhetssystem som håller temperaturen på en säker nivå.

PÅVERKAS BATTERIET AV TEMPERATUREN?

Batterier kan förvaras vid så lågt som -40 ° C, men de måste anslutas och värmas upp till -20 ° C innan körningen påbörjas. Vid långvarig värme eller kyla reduceras elbilens räckvidd eftersom det går åt energi till att hålla batteriet vid en effektiv driftstemperatur. Energi behövs också för att värma upp kupén då temperaturen är låg.
I-PACE har toppmoderna värmestyrningssystem för optimering av batteriprestanda vid varmare eller svalare temperaturer.

BLIR BATTERIET VARMT UNDER ANVÄNDNING?

I-PACE har ett effektivt värmehanteringssystem som bevarar temperaturen hos batteriet. En elbil håller normalt sett en temperatur på mellan 15 och 30 °C, vilket är betydligt svalare jämfört med en förbränningsmotor.

HAR BATTERIET NÅGON GARANTI?

Ja I-PACE-batteriets garanti är 8 år eller 160 000 km och är inlösbar om batteriets effektivitet går under 70 procent.

HUR SKA BATTERIERNA AVFALLSHANTERAS?

Elbilsbatterier avfallshanteras enligt direktivet om uttjänta bilar som tillämpas efter regionala krav eller förhållandena på din lokala marknad.

LADDNING
HUR LADDAS ELBILAR?

Batteriet i I PACE laddas via bilens ladduttag som sitter bakom det främre hjulhuset. Det är bara att sätta i kontakten och låta I PACE laddas upp. Bilen slutar automatiskt att ladda när batteriet är fullt.

För optimal laddning hemma kan du installera en laddbox godkänd av Jaguar. I-PACE är utrustad med en enfas AC-laddare på 7 kW som kan återuppladda bilen helt över natten och ge upp till 35 km räckvidd per timme. När du använder ett uttag hemma laddas batteriet långsammare än via en laddbox (upp till 11 km räckvidd per timme), men det räcker för att klara en daglig pendlingssträcka på 60 km om bilen laddas över natten. Industriuttag (eller uppgraderade uttag hemma) kan ladda upp till 35 km räckvidd per timme.

När du inte är hemma är det bästa sättet att snabbt fylla på batteriladdningen inför långresor att använda DC-laddare, där en typisk laddare på 50 kW kan ge upp till 270 km räckvidd per timme*. I takt med att den publika laddningsinfrastrukturen byggs ut kommer I-PACE att kunna ta emot en laddningstakt på upp till 100 kW DC. Detta betyder att du lätt kan lägga till 100 km räckvidd på bara 15 minuter. Beroende på tjänsteleverantör kan publika AC-laddare ha olika effekter. Det kan också finnas smidiga laddningspunkter på platser där du tänker stanna i några timmar eller kanske till och med över natten, exempelvis lokala köpcentra, hotell och gym.

Mer information finns på sidan Räckvidd och laddning.

VILKEN LADDNINGSUTRUSTNING KOMMER JAG ATT BEHÖVA?

I-PACE levereras med en multifunktionsladdkabel (även känd som universell läge 2-laddkabel) som kan anslutas till ett uttag hemma. Den här kabeln har även en adapter som gör att den kan användas med ett industriuttag (IEC).

För optimal laddning hemma kan du installera en laddbox godkänd av Jaguar. I-PACE är utrustad med en enfas AC-laddare på 7 kW som kan återuppladda bilen helt över natten och ge upp till 35 km räckvidd per timme. Du kan välja en laddbox som är försedd med egen kabel ("förankrad"), eller en laddbox utan kabel ("ej förankrad"). Ej förankrade laddboxar kräver att du har en publik laddkabel (läge 3-laddkabel). Den kallas publik eftersom detta också är en kabel som du behöver för att kunna använda publika AC-laddningsstationer. En publik laddkabel (Mode 3 laddkabel) levereras som standard med I PACE-modeller som säljs i Europa

Alla publika DC-snabbladdningspunkter är försedda med egna kablar, och därför behöver du ingen annan utrustning för att använda dessa stationer.

Mer information om hur du laddar I-PACE finns på sidan Räckvidd och laddning.

VEM KAN INSTALLERA EN LADDBOX ÅT MIG?

I Sverige samarbetar Jaguar med Bee. När du beställer din I-PACE kan återförsäljaren hjälpa dig att beställa en laddningsbox. Bee samt hårdvara är godkända av Jaguar Land Rover. Du kan läsa om Bee här: www.bee.se

Kontakta din Jaguar-återförsäljare för mer information.

FÖLJER LADDBOX MED BILEN?

Nej. Om du vill installera en laddbox hemma kan din lokala Jaguar-återförsäljare vägleda dig genom processen med våra godkända laddboxleverantörer och -installatörer.

OM JAG INSTALLERAT EN LADDBOX, VAD HÄNDER OM JAG FLYTTAR?

Din laddboxleverantör kommer att kunna lämna ett kostnadsförslag för att flytta din laddbox och installera den i ditt nya hem.

KOMMER JAG OCKSÅ ATT KUNNA LADDA ANDRA ELBILAR MED EN LADDBOX SOM GODKÄNTS AV JAGUAR?

Ja. Alla elbilar med typ 2-kontakt kan laddas på den så kallade läge 3-laddboxen. En elbil med dessa kopplingar kan laddas med vår godkända laddbox. De flesta europeiska bilmärkena använder dessa kopplingar.

KAN JAG ANVÄNDA NÅGON ANNANS LADDBOX ELLER BEHÖVER JAG KOLLA ATT DEN ÄR KOMPATIBEL?

Laddbox med läge 3 med samma laddningskopplingar som I-PACE kan användas till att ladda bilen.

OM JAG HAR EN PARKERINGSPLATS I ETT FLERVÅNINGSHUS, KAN JAG INSTALLERA EN LADDBOX DÄR?

Bee kan installera laddningslösningar för en mängd olika hem. De stöder dig med hänsyn till behörigheter, tillstånd och lämplighet.

JAG HAR INGEN PRIVAT PARKERING HEMMA ELLER PÅ ARBETET. INNEBÄR DET ATT JAG INTE KAN HA EN ELBIL?

Du skulle behöva förlita dig på det publika laddningsnätet. Bee har ett stort laddningsnätverk och många andra leverantörer erbjuder också publik laddning. Nätverket med publika laddningspunkter växer, både för standard- och snabbladdning. Fler och fler arbetsplatser erbjuder också sin medarbetare möjligheten att ladda sin bil. Du kan eventuellt höra med din arbetsgivare om det är något de erbjuder redan nu, eller om det är något de funderar på att införa.

VAD KOSTAR DET ATT LADDA EN ELBIL?

Priset på el påverkas av marknaden. För att beräkna kostnaden för en full laddning multiplicerar du helt enkelt priset du betalar per kWh med 90, eftersom I-PACE har ett 90 kWh batteri.

KAN JAG LADDA MIN BIL MED ETT FOTOELEKTRISKT SYSTEM (SOLCELL) HEMMA?

Ja. Din bil kan laddas med en strömstyrka som överstiger 2 A eller 750 W.

KAN JAG LADDA PÅ PUBLIKA LADDNINGSSTATIONER?

Så länge som laddningspunkten erbjuder samma standard och kontakt som din bil och du har ett konto hos laddningspunktsleverantören kan du använda den publika laddningsstationen.

På fler och fler laddningsstationer erbjuder man också sms-betalning, så att du inte behöver något konto.

Publika laddningsstationer som tillhör vissa tillverkare kan däremot endast användas för bilar från den tillverkaren.

VARFÖR HAR JAGUAR INTE BYGGT EGNA PUBLIKA LADDNINGSNÄTVERK?

Ett oberoende nätverk av snabbladdare byggs för närvarande ut i många länder. Vi kommer att se till att alla Jaguars elbilar är kompatibla med detta nätverk.

HUR HITTAR JAG LADDNINGSSTATIONER?

Du kan använda I-PACE navigation medan du kör eller appen Remote för att hitta laddningsstationer innan du ger dig av. Du kan också besöka vår chargemap, som ger en översikt över alla laddningsställen.

GÅR DET BRA ATT FÖRVARA LADDNINGSKABLAR I KUPÉN ELLER I BAKSÄTET?

Våra bilar är konstruerade så att de har ett förvaringsutrymme för säker transport av alla kompatibla laddningskablar.

HUR SKYDDAR LADDNINGEN MOT STÖLD ELLER VANDALISM NÄR JAG ANVÄNDER PUBLIK LADDNING?

Den publika laddningskabeln (läge 3) låser bilens anslutning som förblir låst tills att du låser upp I-PACE.

KAN I-PACE KÖRAS MED LADDNINGSKABELN ISATT?

Nej. Är det ett obligatoriskt krav med internationella standarder att elbilar inte kan köras när de är anslutna till en laddningsstation.

KAN ELBILAR LADDAS NÄR DET REGNAR?

Ja. Kunder och människor runt omkring utsätts inte för någon risk för stötar.

BÖR JAG LADDA TILL 100 PROCENT VARJE GÅNG?

Vi rekommenderar att du laddar upp när du har möjlighet. Detta är en typisk rekommendation för elbilar, eftersom de sista 20% tar längre tid att ladda upp och med I-PACE kommer du fortfarande att ha väldigt många mil mer inom räckhåll.

Våra elbilar har ett laddningshanteringssystem som optimerar sina laddningskrav på bästa sätt.

VARFÖR GÅR DE FÖRSTA 80 PROCENTEN AV LADDNINGEN SNABBARE ÄN DE SISTA 20?

Laddningstakten begränsas av den kemikaliska och fysiska sammansättningen hos litiumjonbatteriet och det kan ta lika lång tid att ladda de sista 20 procenten som det tar att ladda de första 80. Den sista laddningstiden övervakas av batterihanteringssystemet.

HUR MÅNGA DAGAR KAN EN ELBIL STÅ UTAN ATT DEN BEHÖVER LADDAS? KAN JAG TILL EXEMPEL LÅTA DEN STÅ PARKERAD PÅ EN FLYGPLATS?

Våra elbilar kan lämnas stående i omkring ett halvår, men då är det är optimalt att man laddar den en gång i månaden. Batterihanteringssystemet styrs elektroniskt och använder minimalt med energi.

VAD ÄR "DESTINATIONSLADDNING" OCH "RESELADDNING"?

Destinationsladdning avser laddningsstationer som finns vid lokala köpcentra, hotell, gym och andra destinationer du passerar under en längre tids körning.
Reseladdning avser servicestationer eller särskilda laddstationer för elbilar och ger maximal laddning på kortast möjliga tid. Det är också det som kallas DC-laddning eller snabbladdning.

FINNS DET EN IOS- ELLER ANDROID-APP SOM HJÄLPER MIG ATT SE NÄR JAG SKA LADDA MIN I-PACE?

Ja. Med InControl Remote-appen som är tillgänglig för både iOS och Android kan du stoppa och starta laddning, hantera avresetider, förbereda bilen, hantera avgifter och ställa in maximal laddningsnivå. Appen skickar meddelanden om laddkontakten oväntat dras ur eller om laddningen har upphört till följd av elbrist.

PRESTANDA
HUR ÄR VÄGEGENSKAPERNA JÄMFÖRT MED KONVENTIONELLA BILAR?

Elbilar genererar maximalt vridmoment från stillastående och utvecklar därmed imponerande acceleration.

På grund av batteriets placering i golvet mellan axlarna blir tyngdpunkten samtidigt lägre och viktfördelningen mellan fram och bak blir jämn, vilket ger bättre vägegenskaper. Eftersom inget utrymme behövs för en stor motor, oftast framtill, kan hjulen placeras längre ut i bilens hörn. Det medför ökad stabilitet och styrkänsla.

Sammantaget ger detta en dynamisk körupplevelse med bra respons, vilket är omisskännligt för Jaguar.

VAD ÄR REGENERERANDE BROMSNING?

Elmotorer förbrukar energi för att skapa rörelse. När denna rörelse inte längre behövs (till exempel när ett fordon saktar ner), kan den bromsande kraften utnyttjas för att vända motorns funktion och generera elektricitet. Den elektricitet som genereras kan ledas tillbaka till batteriet så att bilens räckvidd utökas.

JAGUAR-BILAR HAR OFTAST OLIKA KÖRLÄGEN. HAR ELBILAR OCKSÅ DET?

I-PACE har tre körlägen som automatiskt anpassar fordonsinställningarna för bevarad komfort, dynamik eller räckvidd.

SÄKERHET
ÄR ELBILAR SÄKRA?

Elbilar är konstruerade och testade mot alla aktuella och kommande säkerhetsstandarder.

Erkända säkerhetstester, certifiering och godkännande är alla garanter för att elbilar är säkra vid kollisioner.

VAD HÄNDER OM JAG RÅKAR UT FÖR EN ÖVERSVÄMNING?

I-PACE har ett vaddjup på 500 mm och är utrustad med säkerhetssystem som kan hantera en översvämningssituation.

KAN JAG ANVÄNDA EN ELBIL I EN BILTVÄTT?

Ja. Elbilar är konstruerade och testade mot samma standarder som konventionella förbränningsmotorer.

KAN ELBILAR LADDAS NÄR DET REGNAR?

Ja. Kunder och människor runt omkring utsätts inte för någon risk för stötar.

UNDERHÅLL
ÄR ELBILAR SVÅRA ATT UNDERHÅLLA?

Jämfört med ett fordon med förbränningsmotor kräver elbilar mindre underhåll eftersom de har färre rörliga delar. Med andra ord är det mindre som kan slitas ut.

KAN EN ELBIL BOGSERAS OM DET FINNS ETT ELEKTRISKT FEL ELLER OM BATTERIET LADDATS UR?

I-PACE kan bogseras korta sträckor och i låg hastighet om det behövs.

KAN EN ELBIL MED PUNKTERING LYFTAS UPP PÅ SAMMA SÄTT SOM EN KONVENTIONELL BIL?

Ja.

Finns det någon elbilsfråga du inte fått svar på? Fråga en elbilsspecialist hos våra återförsäljare.

KONTAKTA EN ELBILSSPECIALIST
JAGUAR CARE I 3 ÅR

Med din nya Jaguar följer 3 års fri service och fabriksgaranti (upp till 70 000 mil). 3 års vagnskadegaranti, lackgaranti och vägassistans i Europa och 6 års rostskydd ingår också. Detta är vi ensamma om att erbjuda i Sverige!

LÄS MER
KOM ETT STEG NÄRMARE DIN NYA I-PACE
JAGUAR I-PACE FÖR FÖRETAG
Tack vare modellens ytterst innovativa teknik, nollutsläpp och generösa utrymmen genom smart arkitektur är Jaguar I-PACE den perfekta bilen för moderna företag.
SE FÖRETAGSPRISER
AKTUELLA ERBJUDANDEN
Om du vill hitta din drömbil till ett drömpris ska du ta del av våra aktuella kampanjer och erbjudanden. Du kan välja mellan olika modeller, motorer och utrustningspaket.
SE KAMPANJPRISER
TILLVAL OCH TILLBEHÖR
Ge din Jaguar I-PACE en personlig touch och skapa den perfekta bilen som matchar din livsstil med hjälp av vårt breda utbud av tillval och tillbehör.
UTFORSKA TILLVAL OCH TILLBEHÖR
FÅ EN OFFERT
Skräddarsytt erbjudande på I-PACE.
BOKA PROVKÖRNING
Boka provkörning hos din närmsta återförsäljare.
LADDA NER BROSCHYR
Ladda ner de senaste Jaguar-broschyrerna.
JÄMFÖR VÅRA BILAR
Välj upp till tre Jaguar-bilar och jämför dem sida vid sida.

†† Visa WLTP-värden.

WLTP är den nya officiella EU-testmetoden för att beräkna standardiserade bränsleförbruknings- och CO2-värden för personbilar. Metoden mäter bränsle, energiförbrukning, körsträcka och avgasutsläpp. Syftet är att tillhandahålla värden som stämmer bättre överens med verklig körning. Bilarna testas med tillvalsutrustning och med en mer krävande testprocedur och körprofil.
Officiella EU-testsiffror från tillverkartest enligt EU-lagstiftning. Endast för jämförande ändamål. Siffror i siffror och övergripande EV-prestationsdata kan variera beroende på kör- och miljövariabler.

Viss utrustning som beskrivs kan vara tillval eller marknadsberoende. Besök din landsspecifika Jaguar-webbplats eller din lokala Jaguar-återförsäljare för information om tillgänglighet och fullständiga villkor i ditt land. Vissa funktioner kräver ett lämpligt SIM-kort med tillämpligt dataavtal som kan kräva ytterligare abonnemang efter initialperioden enligt anvisningar från din återförsäljare. Mobil nätverksuppkoppling kan inte garanteras på alla platser. Informationen om tekniken som visas på denna sida, inklusive skärmbilder och sekvenser, kan påverkas beroende på mjukvaruuppgraderingar, versionskontroll och annat beroende på tillval. All utrustning i bilen ska användas av förare endast då detta kan ske på ett för dem säkert sätt. Förare måste förvissa sig om att de alltid har fullständig kontroll över bilen.